קריירה שניה

את אחת הבחירות הכי חשובות שלנו בחיים המקצועיים אנחנו עושים בגיל מאד צעיר אי שם בגילאי העשרים אנחנו מחליטים על מסלול לימודי שמוביל אותנו בעתיד לבחירה בקריירה שלעיתים מלווה אותנו עשרות שנים .

לקראת גיל 40 צפה תחושה שהקריירה שהיינו שקועים בה אינה ממלאת ומאתגרת אותנו יותר, יש שאינם מוצאים סיפוק בעבודה חשים שאינם מבטאים את מלא יכולתיהם, אחרים מדברים על חוסר עניין ומבקשים עיסוק שמדבר אל ליבם. לעיתים המחשבה מה הלאה מתקשה להתבהר מסרבת להתנסח ולצאת לפעולה מן הרגשה של תקיעות ברגע של אמת נכיר בכך שהיינו רוצים למצוא את עצמנו במקום אחר להרגיש אחרת .

המעבר לקריירה השנייה או לתחום חדש הוא ספירלי – תהליך בו מתקיימת למידה עצמית דרך התנסות רב תחומית וגיבוש מודע של זהות אישית ומקצועית חדשה .

מה שמייחד אנשים המצליחים לפרץ לקריירה שנייה מתבסס על 3 עקרונות חשובים :

1. הצבת יעדי קריירה תואמי אישיות

2. בדיקת מטרות אמיתיות בחיים

3. שיקוף אישי של היכולות, החוזקות והמניעים האישיים בתחום הקריירה .

קריירה שנייה מתבטאת ביכולת האישית להסיק מסקנות ולהפיק מידע אישי לגבי התחומים שיעניינו אותך בעתיד על סמך ניסיון העבר וזיהוי של התחומים שמעניינים או חשובים לנו ושבאופן יחסי אנחנו חזקים בהם שילוב כל המרכיבים יכול לפתוח בפניך את האפשרות להגיע לקריירה שנייה מספקת ומתגמלת .

חישבו לרגע, מתי אתם עושים דברים שאתם רוצים? ומתי אתם עושים דברים שאתם מוכרחים ?

"רוצה" לעומת "מוכרח" בקריירה

התחושה שאדם בחר לעצמו את עיסוקו מתוך חרות גמורה היא תנאי מוקדם להשגת תעסוקה תואמת אישיות .אחת הדרכים להעלות את הרמה הבסיסית של שביעות הרצון התעסוקתית היא לצמצם את המוכרח.האם אני עוסק במקצוע מפני שאני רואה אותו כמקצוע משמעותי (גורם פנימי) או האם המעמד החברתי הנלווה לתחום הוא המניע העיקרי שלי (גורם חיצוני).

האפשרויות אינם מבטלות זאת את זאת, ברוב המקרים כשאנחנו בוחרים במקצוע המניעים לכך מגוונים חלקם פנימיים חלקם חיצוניים השאלה היא האם הגורם המכריע בבחירה הוא חיצוני או פנימי. אם המניע הראשוני הוא פנימי, כלומר, העיסוק מותאם אישיות, תהיה תחושת האדם שהוא עושה דבר שהוא רוצה לעשות, אם הגורם המניע העיקרי הוא חיצוני תהיה תחושתו שהוא עושה דבר שהוא מוכרח לעשות.

חלק מן ה"מוכרח" הוא בלתי נמנע האתגר אינו להפטר לחלוטין מן המוכרח אלא למצוא עבודה שתמעיט בפעולות אלו. מידת האושר התעסוקתית תלויה במידה רבה ביחס שבין רוצה למוכרח בעבודה. היחס הזה קובע במידה רבה אם אני רוצה לקום בבוקר או מרגיש מותש מעצם המחשבה על מה שממתין לי ? האם בתום היום או השבוע אני מרגיש תחושה של הישג וסיפוק או תחושה של הקלה ושחרור ?

לא תמיד די לנו לשאול את עצמנו מה אנחנו רוצים לעשות ומה יספק לנו הן משמעות והן הנאה עלינו לחשוב לעומק, החיים קצרים מדי. כשאתה בוחר לעצמך את הדרך כדאי לך קודם כול להגדיר לעצמך מה הם הדברים שאתה יכול לעשות (מעגל חיצוני), בחר לך מביניהם את הדברים שאתה רוצה לעשות (מעגל פנימי), אחר כך כדי לצמצם את האפשרויות נסה להתמקד במה שאתה באמת רוצה לעשות, בסוף בחר את הדברים שאתה באמת באמת רוצה לעשות ועשה אותם!!!

ה"מעגל החיצוני" ממחיש את האפשרויות העומדות בפניך ואילו ה"מעגל הפנימי" מכיל את שאיפותיך ומשאלותיך העמוקות ביותר. לא תמיד אנחנו יכולים להיענות להוראת המעגל הפנימי, תכופות עומדות בפנינו מגבלות שאינן בשליטתנו, אולם תשובות כנות ושקולות לשאלות הללו יכולות להיות תחילתו של מסע להגשמת חלומותינו התעסוקתיים, הרי מילים בוראות עולמות.

הקריירה השנייה תתאפיין ביותר גורמים שאני רוצה לעשות מאשר מוכרח לעשות .

מאפייני הקריירה השנייה.

Protean Career – קריירה משנה צורה

  •  קריירה מוגדרת על ידי העובד ולא על ידי הארגון ומושתתת על ערכים ובחירות חיים.
  • הקריירות הן דינאמיות ובתנועה מתמדת. כששינויים מתרחשים בחיי הפרט הוא ישנה את מסלול הקריירה שלו בהתאם, במקום להתמיד בסטנדרטים ובנורמות של הארגון.
  • יעדי הקריירה של עובדים ומקורות הסיפוק וההגשמה העצמית משתנים משמעותית לאורך שלבי החיים ומשפיעים על החלטות קריירה. אנשים רבים חדלו להגדיר "הצלחה בקריירה" במונחים של כסף ועברו להגדרה המתמקדת יותר בתפוקות פנימיות (אותנטיות ואיזון בין תחומי החיים).
  • המושג "Employability" הוגדר כיכולת של האדם למצוא עבודה, להחזיק בה ולהשיג עבודה חדשה כשמגיע הצורך. הכוונה ליכולת לנוע באופן עצמאי בתוך שוק העבודה, לממש את הפוטנציאל האישי תוך כדי תעסוקה מתמשכת.
  •  יעדי הקריירה של עובדים ומקורות הסיפוק וההגשמה העצמית משתנים ומשפיעים על החלטות קריירה. יותר אנשים מגדירים הצלחה בקריירה במונחים של "אותנטיות", "איזון" ו"אתגר" ולא רק במונחים של כסף.
  • על מנת להתמודד בהצלחה בשוק משתנה זה, עובדים צריכים לפתח קריירה שמשנה את צורתה באופן תמידי, זו פרדיגמת הקריירה החדשה - קריירה משנה צורה Protean Career.
     
     
     

    להלן 10 "טיפים " שיש לעשות על מנת לבחור קריירה מוצלחת :

    1.  בחר בתעסוקה עתידית שמעניינת אותך ועליה חלמת.

    2.  שתף את בני משפחתך בהחלטה שלך וקבל את ברכת הדרך.

    3. הפוך למומחה בתחום -רכוש השכלה מתאימה, ניסיון תעסוקתי, ידע, מיומנות ...

    4.  התערה בברנז''ה המקצועית - השתתף בסמינרים, הרצאות, עיתונים מקצועיים ...
     
    5.  התנסה בתעסוקה בה בחרת, אפילו ללא שכר בתחילת הדרך.

    6. הודיע לחברים קרובים, ידידים כי אתה מחפש תעסוקה בתחום אותו בחרת.

    7  קבע לעצמך מטרה ויעדים מדידים, אותם תוכל לכמת ולקבוע 
         את מידת הצלחתך בהתנהלות היומיומית.

    8 ערוך תוכנית פעולה יומית / שבועית / חודשית.

    9. השתחרר מדעות קדומות שלך והסביבה הקרובה.

    10. זכור ! בחירת קריירה שנייה דורשת עבודה קשה ממך.